SANTPOORT-NOORD – De ogen van zangeres Camadou, oftewel Carole Marie Doucet, lichten op als ze vertelt wat er zo mooi is aan Franse chansons. “Ze zijn mijn ziel. Ik ben ermee opgegroeid. Op zesjarige leeftijd hoorde ik Edith Piaf en dat maakte diepe indruk op mij. Chansons zijn meer dan muziek, het is poëzie. Maar ook mensen die de teksten niet snappen, vinden het mooi. Dat komt door de sfeer van de muziek.’’Het is niet zo gek dat Camadou (59) het liefst in het Frans zingt. Ze is geboren in Montreal in Canada en Frans is haar moedertaal. Via vele reizen is ze uiteindelijk in Santpoort-Noord terecht gekomen. Vrijdag presenteert ze in ’t Mosterdzaadje haar nieuwe cd ’Les Autres’ met daarop eigen vertolkingen van chansons van bekende grote chansonniers als Edith Piaf, Jacques Brel, Charles Aznavour en Ramses Shaffy.Nu of nooit’Les Autres’ is de tweede cd van de zangeres. Haar eerste, genaamd Camadou, kwam in 2010 uit. Op die cd staan eigen liedjes in het Frans en Engels. Sommigen zijn al jaren oud, maar eerder deed Camadou daar niks mee. ,,Ik schrijf al mijn hele leven poëzie. Mijn teksten gaan over situaties die mij zo hebben geraakt dat ik erover moet schrijven of over persoonlijke bedenksels over het leven.’’Camadou heeft haar baan opgegeven om zich volledig aan haar passie te wijden. ,,Het is nu of nooit. Ik ben trots dat ik het gewoon doe. Als ik zing, ben ik blij. Dan bestaat er geen tijd en kom ik op een bijzondere plek. Maar het is niet makkelijk om rond van te komen. Ik doe alles zelf; mijn album maken, mijn website bijhouden, marketing en posters voor optredens ontwerpen.’’TraditieMet haar cd brengt de zangeres ook een beetje traditie uit haar geboorteland naar Nederland. ,,Veel mensen weten niet dat Frans-Canada een fantastische chanson traditie heeft. Claude Léveillée uit Canada is een van mijn helden. Voor ons is hij net zoiets als Jacques Brel. Claude Léveillée heeft zelfs voor Edith Piaf geschreven.’’Tijdens haar optredens maakt Camadou niet alleen muziek. Ze vertelt ook verhalen bij haar liedjes. Als ze praat, gebruikt ze allerlei spullen uit haar koffer. Met veren, maskers, kettingen en andere spulletjes ondersteunt ze haar verhalen. ,,Bij ’La mamma’ van Charles Aznavour doe ik aan het begin alleen maar handschoenen aan. Verder zeg ik niks. Het nummer begint met een typisch loopje. De handschoenen zeggen dan genoeg. Interactie met het publiek is belangrijk. Ik ben zelf gepassioneerd en dat wil ik overbrengen. Gelukkig beginnen de chansons weer op te leven in Nederland. Dat komt onder andere doordat Bart van Loo er over vertelt in De Wereld Draait Door. Mensen staan er nu denk ik meer open voor.’’In de luchtHaar cd is ook in de lucht te beluisteren. KLM heeft ’Les Autres’ geselecteerd voor haar in-flight entertainment. ,,Mensen vliegen de wereld rond terwijl ze naar mijn Franse chansons kunnen luisteren. In maart werd mijn cd zelfs aanbevolen bij de KLM. Toen zag je Beyoncé en Eric Clapton staan en dan ineens Camadou. Daar was ik best wel trots op. Nu moet ik nog zorgen dat mijn cd ook op aarde wordt beluisterd.’’Camadou treedt vrijdag 25 april om 20.00 uur op in ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord.  Aan de zijde van de zangeres staan fluitiste Dasha Beltiukova, gitarist Hans van Gelderen en contrabassist Fred Snel. De zaal is vanaf 19.30 uur open. De toegang is vrij, een bijdrage in de onkosten wenselijk.De cd ’Les Autres’ is voor 15 euro te koop bij Bredero Boeken in Santpoort-Noord en Uitgeest en kan ook worden gedownload of via Spotify worden beluisterd. Na afloop van haar optreden in ’t Mosterdzaadje signeert Camadou cd’s.