PASSIE VOOR CHANSON – CAMADOU SANTPOORT-NOORD

De ogen van zangeres Camadou, oftewel Carole Marie Doucet, lichten op als ze vertelt wat er zo mooi is aan Franse chansons. “Ze zijnmijn ziel. Ik ben ermee opgegroeid. Op zesjarige leeftijd hoorde ik Édith Piaf en dat maakte diepe indruk op mij.

Chansons zijn meer dan muziek, het is poëzie. Maar ook mensen die de teksten niet snappen, vinden het mooi. Dat komt door de sfeer van de muziek.’’Het is niet zo gek dat Camadou (59) het liefst in het Frans zingt. Ze is geboren in Montreal in Canada en Frans is haar moedertaal. Via vele reizen is ze uiteindelijk in Santpoort-Noord terecht gekomen. Vrijdag presenteert ze in ’t Mosterdzaadje haar nieuwe cd ’Les Autres’ met daarop eigen vertolkingenvan chansons van bekende grote chansonniers als Edith Piaf, JacquesBrel, Charles Aznavour en Ramses Shaffy.

Nu of nooit ’Les Autres’ is de tweede cd van de zangeres. Haar eerste, genaamd Camadou, kwam in 2010 uit. Op die cd staan eigen liedjes in het Frans en Engels. Sommigenzijn al jaren oud, maar eerder deed Camadou daar niks mee. ,,Ik schrijf al mijnhele leven poëzie. Mijn teksten gaan over situaties die mij zo hebben geraakt dat ikerover moet schrijven of over persoonlijke bedenksels over het leven.’’Camadou heeft haar baan opgegeven omzich volledig aan haar passie te wijden. ,,Het is nu of nooit. Ik ben trots dat ik het gewoondoe. Als ik zing, ben ik blij. Dan bestaat er geen tijd en kom ik op een bijzondere plek. Maar het is niet makkelijk om rond van tekomen. Ik doe alles zelf; mijn album maken,mijn website bijhouden, marketing en postersvoor optredens ontwerpen.’

’Traditie
Met haar cd brengt de zangeres ook eenbeetje traditie uit haar geboorteland naar Nederland. ,,Veel mensen weten niet datFrans-Canada een fantastische chansontraditie heeft. Claude Léveillée uit Canada iseen van mijn helden. Voor ons is hij netzoiets als Jacques Brel. Claude Léveilléeheeft zelfs voor Edith Piaf geschreven.’’Tijdens haar optredens maakt Camadou nietalleen muziek. Ze vertelt ook verhalen bijhaar liedjes. Als ze praat, gebruikt ze allerleispullen uit haar koffer. Met veren, maskers,kettingen en andere spulletjes ondersteuntze haar verhalen. ,,Bij ’La mamma’ vanCharles Aznavour doe ik aan het beginalleen maar handschoenen aan. Verder zegik niks. Het nummer begint met een typischloopje. De handschoenen zeggen dangenoeg. Interactie met het publiek isbelangrijk. Ik ben zelf gepassioneerd en datwil ik overbrengen. Gelukkig beginnen dechansons weer op te leven in Nederland. Datkomt onder andere doordat Bart van Loo erover vertelt in De Wereld Draait Door.Mensen staan er nu denk ik meer openvoor.’’In de luchtHaar cd is ook in de lucht te beluisteren.KLM heeft ’Les Autres’ geselecteerd voorhaar in-flight entertainment. ,,Mensen vliegende wereld rond terwijl ze naar mijn Fransechansons kunnen luisteren. In maart werdmijn cd zelfs aanbevolen bij de KLM. Toenzag je Beyoncé en Eric Clapton staan en danineens Camadou. Daar was ik best wel trotsop. Nu moet ik nog zorgen dat mijn cd ookop aarde wordt beluisterd.’’De cd ’Les Autres’ is voor 15 euro te koop bij Bredero Boeken in Santpoort-Noord en Uitgeest en kan ook worden gedownload ofvia Spotify worden beluisterd.