De Dorpskerk in Santpoort-Noord viert 100 jaar jubileum! Ter gelegenheid komt Camadou Franse chansons zingen met fluitist Dasha Beltiukova en gitarist Hans van Gelderen.

Locatie:     Burgemeester Enschedélaan 65, Santpoort-Noord
Aanvang:   20:00 uur
Toegang: Gratis

 

 

 

Voorgeschiedenis

Na een brand in 1927 werd de Dorpskerk herbouwd in de staat zoals die nu te zien is. Na het samengaan van de Hervormde en Gereformeerde gemeenten werd de kerk in 2002 grondig verbouwd onder leiding van de Santpoortse architect Cees Doornenbal. De vaste houten banken en lambrisering aan de muur, die de kerk zo donker maakten, werden uit de kerk weggehaald. Een mooie natuurstenen vloer met vloerverwarming, een stijlvolle glazen tussendeur en extra ramen aan de kopse kant van het kerkgebouw kwamen ervoor terug. Het houten tongewelf werd prachtig ijsblauw geschilderd in mooi contrast met de ossenbloedrood geschilderde balken. De losse stoelen werden vervangen door meer comfortabele exemplaren, waarmee het kerkgebouw een multifunctionele ruimte verkreeg met een goede akoestiek.

Orgel

In 1969 werd de Dorpskerk in Santpoort-Noord voorzien van een nieuw orgel,  gebouwd door de firma Vierdag te Enschedé. Als adviseur begeleidde Willem Hülsmann de werkzaamheden. In oktober 1970 werd het orgel in gebruik genomen.

Stichting

De Stichting is begonnen als een min of meer kerkelijke commissie met als doel de Dorpskerk tevens te gebruiken voor culturele activiteiten voor een breed publiek. Vrijdag 14 oktober 2005 werd bij Notaris Buijsman te Santpoort de stichtingsakte van de “Stichting Cultuur in de Dorpskerk” ondertekend.

Na een aanloopperiode van drie jaar werden daarmee de culturele activiteiten in de Dorpskerk in een formeel jasje gestoken. De mogelijkheden konden op deze wijze worden vergroot, met als doel om in Santpoort een belangrijk podium te ontwikkelen waar kunst en cultuur, in een bijzondere ruimte enambiance, tot uitdrukking zouden kunnen worden gebracht.

Doelstelling
In de Stichtingsakte staat de doelstelling als volgt beschreven:
“Het activeren van culturele activiteiten in de Dorpskerk van Santpoort-Noord ten behoeve van de Santpoortse gemeenschap, waarbij de activiteiten in overeenstemming zijn met de waardigheid van hetkerkgebouw.”